top of page

Oolong Çayının Harika Yararları

Oolong çayı hoş aroması, meyvemsi rayihası ile keyifle içilen, üstelik çok sağlıklı bir içecek. Kalp hastalığı, iltihabi hastalıklar ve yüksek kolesterol gibi kronik sağlık sorunlarında iyileştirici özellikleri var. Oolong çayı içerdiği antioksidanlar sayeside kemiklere, dişlere ve cilde sağlamlık veriyor.



Oolong çayının sağlık yararlarını en kısa şekilde özetleyece olursak bu içeceğin siyah çay ve yeşil çayın yararlarına birlikte sahip olduğunu söyleyebiliriz. Kısmen oksitlendiği için oolong çayı yeşil çay ile siyah çay arasında bir yerde bulunuyor. Kimi uzmanlara göre yer yüzündeki en faydalı çay, oolong çayı.

Oolong çayının kökenleri yaklaşık 400 yıl öncesine Çin’e dayanıyor. Yarı fermente yeşil çay olan oolong çayının üretim sürecinde çay yaprakları rengini değiştirmeye başladığında fermentasyon işlemi durduruluyor.


Oolong Çayının Yararları

• Kilo Kontrolü • Detoks Etkisi • Anti Kanser • Cilt Sağlığı • Kemik Sağlığı • Kan Şekerini Düzenleyici • Anti Stres • Beyin Sağlığı


Antioksidanlardan zengin olmasının yanı sıra oolong çayı detoks etkili alkaloid maddeler, kalsiyum, manganez, bakır, karoten, selenyum, potasyum mineralleri ve folik asit, niasinamid, A, B, C, E, K vitaminleri içerir. Onu daha da şifalı kılan polifenolik bileşiklerden zengin olması yarı fermente olmasından ileri gelir. Kafein, teofilin ve teobromin içerdiğinden, sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkiye sahiptir.

Kilo Kontrolü

Oolong çayındaki polifenolik bileşikler yağ metabolizmasını kontrol ederek kilo verilmesinde çok etkildir. Belirli enzimleri aktive ederek vücuttaki yağ hücrelerinin fonksiyonunu artırırlar. Düzenli olarak her gün oolong çayı tüketilmesi obeziteyi azaltabilir.

Detoks Etkisi Oolong çayındaki polifenolik bileşikler antioksidan etkileriyle serbest radikallerin vücuttan temizlenmesine yardımcı olurlar. Kanser, damar sertliği, inme, romatoid artrit, sinir dokusunun dejenerasyonu ve diyabet gibi serbest radikallerin rol oynadğı hastalıklardan korunmada oolong çayı fayda sağlayabilir.

Kanseri Önlüyor Oolong çayı anti-kanser özelliklere sahiptir. Kadınlarda over (yumurtalık) kanseri riskinin anlamlı ölçüde azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Çay içenlerde deri kanseri riskinin daha düşük olduğu iyi bilinmektedir. Dahası polifenolik bileşikler midede kanserli hücrelerin ölmesini (apoptoz) teşvik etmektedir. Bu bileşikler kanser hücrelerinin aktivasyonu baskılar, N-nitrozo bileşiklerinin oluşması önler ve genotoksik ajanları etkisizleştirilir.

Cilt Sağlığı Bilimsel araştırmalara göre günde 3 fincan oolong çayı egzamalı hastalarda yararlı olmaktadır. Bu yararlar bir hafta gibi kısa sürede ortaya çıkmakta ve hastaların cilt sorunlarında belirgin düzelme olmaktadır. 2001 yılında yapılan bir çalışmada 6 ay süreyle her gün düzenli olarak oolong çayı tüketen test olgularının %54’ünde cilt lezyonlarında uzun vadeli düzelme görülmüştür. Etki mekanizması tam olarak bilinmese de oolong çayındaki polifenoller anti-alerjenik bileşikler gibi etki göstererek iritasyon ve atopik dermatit gibi kronik cilt problemlerinde iyileşme sağlamaktadır.


Kemikleri, Dişleri Güçlendiriyor Oolong çayındaki antioksidanlar diş çürüklerine karşı korunma sağlamakta, kemik yapısını güçlendirerek osteoporozdan korumaktadır. Oolong çayının kemik mineral yoğunluğu üzerindeki etkisine ilişkin çalışmalar 10 yıldan uzun süre siyah çay veya oolong çayı içenlerde kemik mineral yoğunluğundaki kaybın daha az olduğunu göstermiştir. Çaydaki bazı bileşiklerin tüketilen başka gıdalardaki minerallerin kemikte birikmesini teşvik etmesi mümkündür. Ancak oolong çayı osteoporozun tedavisi için değil, osteoporozdan korunmak için kullanılmalıdır.


Diyabet Kontrolü Oolong çayı tip 2 diyabetin tamamlayıcı tedavisinde kullanılmaktadır. Kandaki şeker ve insülin düzeyini dengeleyerek bunların seviyesinde tehlikeli dalgalanmaların olmasını önlemektedir. 2003 yılında yapılan bir çalışma oral antidiyabetiklerle kombine edildiğinde oolong çayının kan şekerini dengelediğini ve ani şeker düşmelerinden koruduğunu göstermiştir.


Stres Yönetimi Japonya/Osaka Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmada, oolong çayı deney hayvanlarında stres düzeylerinde %10 – 18 azalma sağlamıştır. Çay yapraklarında bulunan L-theanine amino asidi beyinde glutamat reseptörlerine L-glutamik asidin yerine bağlanarak bu reseptörleri bloke etmek suretiyle stres yanıtını önleyebilir. Oolong çayının rahatlatıcı özelliği bu etkisine bağlı olabilir.c

Beyin Sağlığı Oolong çayındaki kafein ve benzeri uyarıcılar gün boyu zihinsel performansın ve uyanıklığın sürdürülmesine yardımcı olabilir. Ancak oolong çayının kafeinden zengin bir içecek olduğu unutulmamalıdır. Kafein insanları farklı derecelerde etkileyebilir. Aşırı kafein alımı endişe hali, sinirlilik, uykusuzluk, baş ağrısı, reflü, sindirim şikayetleri, çarpıntı, yüksek tansiyon, aritmiye neden olabilir.


201 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page