top of page

Gece yarısı atıştırması sağlığı tehdit ediyor!

Hepimiz kendimizi saat 3'te buzdolabının önünde bulmuşuzdur. Bir anda acıkıp atıştırmalık yiyecekler ararız. Aslında bunun bizim için iyi olmadığını biliriz. Yine de kendimizi bundan alıkoyamayız.



Ancak, gece geç saatlerde yapılan atıştırmalıkların, kilo sorunu yaratmaktan daha fazla tehlike yarattığı da kanıtlanmış bir gerçek.

“Sağlıklı yemek yersem sorun olur mu?” diye bir soru akla gelebilir. Hal böyle olsa bile, gece geç saatte atıştırma konusunda en önemli şey zamanlamadır. Kısaca “Vücudun saati” olarak tabir edebileceğimiz “sirkadiyen ritim” denen bir fonksiyon var. Bu, vücudunuzun iç saatidir. Her birimizde bir tane mevcuttur. Dahili saatiniz sizden buzdolabının önünde değil, saat 3'te uyumanızı ister.

Normal uyanma saatlerinde yemek yiyorsanız, vücudunuz gıdaları çok daha hızlı bir şekilde sindirir. Kanınızdaki yağlar, lipitler ve kolesterol, karaciğeriniz, kaslarınız ve diğer dokularınız tarafından emilir.

Diyelim ki saat 3'te yemek yiyorsunuz, yataktan kalkıyorsunuz, uyuyor olmanız gerekiyor, o çörekleri veya dondurmaları yiyorsunuz. Öyleyse, yağlar kanlarınızda olması gerekenden daha uzun süre dayanıyor ve bu kalbiniz, böbrekleriniz ve diğer organlarınız için iyi bir durum değil.

Peki uyandınız ya da uyuyamadınız. O an açsanız ne yapmalısınız?

Gerçekçi olalım, diyelim ki bundan vazgeçemeyeceksiniz. Küçük bir atıştırmalıkla başlayın, şekerli veya çok yağlı bir şeyse dahi yüksek lifli bir atıştırmalık yiyin. Ama eğer uyanırsanız ve mutfağa gitmeyi düşünüyorsanız, yemeden uyumaya devam etmeye çalışın. Yemek yemeye yönelmek bir alışkanlık olacak ve hayatınızın sonraki dönemlerinde ödeyeceğiniz bir diyeti mutlaka olacak.

31 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page